40 Fölött!

A testünk már nem olyan, mint a húszéveseké, ezt mindenki tudja. De azt talán kevesebben tudják, hogy a diéták sem ugyan úgy hatnak, érvényesülnek már. Megváltozik az anyagcserénk, hormonjaink, bőrünk, sorolhatnám, egyszóval minden. Összeszedem pár gondolatomat, nálam mire is kellett jobban figyelni, mi az, ami a keto diétában más nekem, mint egy fiatalnak. Mire kell jobban oda figyelni.

  1. Rengeteg termék van kint a piacon, amire rá van írva, hogy keto, paleo, lowcarb. Legyünk óvatosak, mert sok sajnos átverés. Tartalmaznak olyan hozzávalókat, amiket amúgy nem lenne szabad fogyasztanunk, ha mondjuk keto diéta szerint élünk. Például tudom, hogy van Magyarországon egy cég aki keto termékeket árul, de a sütijében van, búzaglutén, szójaliszt, fagyanta, margarin, rossz féle cukrok és sorolhatnám. Csak legyünk óvatosak, nézzük, meg mit veszünk, de a legjobb szerintem, ha kerüljük ezeket a termékeket, és biztos alapanyagokból, otthon készítjük el magunknak.
  2. Nem lemondani kell bizonyos termékekről, élelmiszerről, hanem megérteni fejben, hogy új kapuk nyílnak ki számunkra, több élelmiszert ismerünk meg, változatos lesz az étkezésünk, és mind ez a testünknek, lelkünknek, az életminőségünknek kedvez. A jövőnkért tesszük azt, amit jelen pillanatban teszünk, eszünk, ahogyan élünk. Nincs szükségünk fehérített szénhidrátra és cukorra. Idővel a testünk ezeket nem is fogja kívánni, és ha valamiért újra eszünk egy fehérkenyeret, rögtön érezni fogjuk, milyen hatással van a testünkre. Szépen lassan átalakul az étkezésünk, és nem fogunk függeni a cukortól és a szénhidrától. Szépen eltudunk menni egy egész napos kirándulásra, hogy mi nem fogunk remegni valamilyen péksütiért. Magas energiaszintünk lesz, és nem az étkezés lesz a fő középpontunk minden egyes nap.
  3. Étkezésünk átformálódik. Negyven felett nincs a testnek annyi kalóriára szüksége, mint fiatalon. Kevesebbet kell ennünk, és nagyon átkell gondolni mit is eszünk. A test felszabadul a sok tehertől, attól, hogy állandóan ettünk. Bekell hozni az életünkbe az időszakos böjtöt. Én kétszer eszek egy nap, délben és 15.30-kor. Aktívan sportolok és sokkal több energiám van, mint akkor, amikor én is sűrűn ettem. Én is úgy kezdem a ketot ahogyan szerintem mindenki, ettem reggel, délben, este, és közben nasiztam. Szóval negyven fölött ez túl sok. Főleg, ha keto étrendet nézzük, ahol a zsír bevitel igen magas arányban történik. Úgyhogy én nem is fogytam, hanem híztam szépen. Nem makrózom, én nem méregetem és számolom miből mennyit is kéne ennem.
  4. Negyven felett főleg nőknek, kevesebb zsírt kell enni és több proteint. Ha pedig tényleg fogyás a cél, akkor a gyümölcsökről is lekell mondani addig, amíg el nem, érjük azt a súlyt, amit szeretnénk. A keto, paleo, lowcarb nem diéta, nem fogyókúra. Életmód!  Ha eldöntöttük belevágunk, ez egy életre szól. Jó döntés volt, a testünk, lelkünk nagyon hálás lesz érte. Nagyszerűen fogjuk érezni magunkat. Nem áldozat ez a féle életmód, mert ez maga az éltető élet. Olvastam, hogy a testet is megkell tanítani újra helyesen étkezni, mindenkinél ez más időpont, hogy mennyi idő lesz, amíg a teste átfog állni erre az életmódra. Kikell tartani mellette, minden, ami rossz elfog múlni, de ami utána jön, nem tudjuk megtapasztalni, ha nem engedjük meg, hogy odáig eljussunk.
  5. Időszakos böjt szerint éljünk, ne féljünk tőle. Negyven felett az anyagcserénk lelassul, az időszakos böjt egy sokkot ad neki, így ösztönzi a nagyobb teljesítményre. Több variáció létezik, de a legjobb az, ha több órát böjtölünk, mint amit eszünk. Pl. 20/4 arányban. Nem szükséges mindennap böjtölni, mindenmásnap a tökéletes negyven felett. Amikor ebbe belevágtam nem is tudtam, mennyire sok változást fog elindítani bennem, féltem tőle, hogyan bírom majd, de már tudom, hogy nem kell tartani tőle, hiszen elődeink sem ettek napi ötször még is erősek voltak.
  6. Sportolni kell, de ne kényszerből tegyük ezt. Addig kutassunk és próbáljunk ki sok sport lehetőséget, amíg megtaláljuk azt, amiben örömünket leljük. Azon kívül, hogy erősödünk és fogyunk is, a legfontosabb, hogy a hormonháztartásunkat is egyensúlyban tartja. Idegrendszerünket, amiért a hormonok összevissza működnek, lenyugtatja, magunkkal békébe kerülünk és boldogok leszünk. Ez kihat a környezetünkre is, és meglátszik rajtunk is. Olyan negyvenes nők leszünk, akikre öröm lesz nézni, inspiráló és utat mutat másoknak is. Nem kell órákat tornázni, én heti négy napot tornázok itthon, kb. 30 percet. A sport a legfontosabb az étkezés után.
  7. Főzünk otthon. Az a legbiztosabb, amit otthon készítünk el. Igen, sajnos sok étteremben, vendégségben még nehéz megtalálni mit is együnk. A legjobb döntés a sült hús, saláta, zöldség. Ne szégyelljük mások előtt, ha mi úgy mond egy csomómindent nem eszünk, ezt csak ők gondolják így, mert nem tudják mennyire változatosan is eszünk. Senki kedvért ne térjünk ki a diétánkból, ez a mi testünk, mi vagyunk érte a felelősek. Még akkor sem, ha csak egy alkalom. Ne tartsunk csalónapokat. Én ezt nem tartom jónak. Miért ennék valamit, amitől tudom, másnap rosszul leszek, migrénem lesz. Én már nem teszek ilyet, egyszerűen nem éri meg nekem.
  8. Alvás, pihenés, befelé fordulás. Szükségünk van ezekre a jó minőségi élethez. Befelé fordulunk, hogy elgondolkodjunk azon, mit is várunk még az élettől, és milyen terveink vannak. Mögöttünk van már az életünk fele, olyan volt amilyen, a legfontosabb milyen lesz az előttünk levő életünk. Döntést kell hoznunk, mit várunk az élettől, magunktól és ezt a célt kell magunk előtt tartani. Ahhoz, hogy megfelelően működjünk a rendszeres alvásra nagyon szükségünk van. Én tudatosan alakítottam ki, hogy este féltízkor alszok és minden reggel 5,30 és 6 óra között felkellek. Mindig. Ennyi alvás elég. Ha a testünk mindennap, ugyan akkor fekszik és kell, ezt megszokja, mélyebben és pihentetőben fogunk aludni. A rendszer az életünkben egy másik nagyon fontos lépés.
  9. Hormonok. Ez egyéni döntés, én úgy döntöttem elfogadom, hogy hamar eljött az életemben a változás, nem szedek semmilyen hormont. De ezt mindenki egyénileg dönti el. De tény, hogy mindent, de mindent tönkre tett, ami régen működött bennem. Amíg nem döntöttem egy radikális életmód váltáson, én olyan voltam, mint egy izzadó, bomba. Robbantam minden egyes pillanatban. Amiket fentebb leírtam, azok együtt, összességében segítettek nekem, nem csak lenyugodni, hanem a hormonháztartásomat is kordában tartani. Az életminőségem lett sokkal jobb, élhetőbb.
  10. Elkell fogadnunk a változást. Ha, szeretnénk, ha nem, ez eljön mindenki életébe. Gyorsan eljön, most voltam húszéves, és már el múltam negyven. Nagyon sok minden már nem történhet meg az életemben a korom miatt, viszont nagyon sok minden azért történik meg, vagy történt meg, mert negyven lettem. Adok-kapok, óriási csoda megélni ezt a kort. Örömmel tekintek, a jövöm felé, mert olyan sokat változtam, elengedtem sok mindent az életemből, megtanultam a lehetőségeimet, korlátaimat. Tisztába vagyok önmagammal. Az öregedés szép dolog, nemes érzés, tele bölcsességgel, élettel, örömmel és fájdalommal is. Ne tekintsünk félelemmel rá, adjuk át magunkat az élet természetének. Ne bántsuk a testünket, csak mert öregszik, minket szolgál, bajban kitart mellettünk, gyógyít és védelmez. Hű társunk ebben az életben, tartsunk ki mi is mellette és adjuk meg neki azt, amire szüksége van. Ránk van a legnagyobb szüksége, hogy szeressük őt. Azt hiszem ez a legfontosabb negyven felett szeretni önmagunkat, a testünket, és fogadjuk el a változást.

Gyönyörű negyven fölötti életet kívánok mindenkinek. Rajtunk múlik.

0 Shares:
Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Talán ez is Érdekelhet